Humeca batteridrivna dermatomer D42 och D80

Humecas D42- och D80-dermatomer är utformade för att uppfylla de strängaste kraven vid hudtransplantation. Humecas främsta mål är att erbjuda kirurgen ett mobilt, lätt, och smidigt hudtransplanteringsinstrument med högprecision.

Dermatomen är sladdlös för att åstadkomma optimal rörlighet, och för att få så bra manövreringsbarhet som möjligt används minsta möjliga dermatomhuvud. Den maximala bredden på endast 64 mm (typ D42) försäkrar lätt transplantering, även i problematiska områden och vid skorpbildning.

Genom att använda lättviktsmaterial (aluminium), är den totala vikten av instrumentet begränsat till endast 1.100 gram, vilket är ovanligt för en batteridriven dermatom. Det lilla formatet gör att Humeca D42-dermatom är mycket användbar vid barnkirurgi. Transplantatet med en bredd av 42 mm är lämplig i kombination med MEEK-tekniken som används för hudtransplantation vid brännskadebehandling. Dessutom används en klämma, så kan bredden på skärhuvudet reduceras till 36, 30 och 20 mm bredd.

Humeca D80-dermatom har en skärbredd på 80 mm, vilket kan reduceras med klämmor till 65, 50 och 35 mm.

Bladen som används i dermatomen är precisionsslipade i en dubbelaspekt för minsta möjliga motstånd vid transplantering samt enhetlig tjocklek. Bladet skär med en maximal hastighet av 5.450 slag per minut, som garanterar en jämn takt och därmed högre precision. Byte av blad sker snabbt och säkert genom att öppna locket på dermatomen.

Transplantatets tjocklek varierar från 0 till 1,2 mm och ställs in med hjälp av en justerbar spak. Spaken kan fixeras på de ställen som överensstämmer med skalan, i steg om 0,1 mm, vilket förhindrar oavsiktlig förändring av transplantatets tjocklek under transplantation.

Humeca har gjort en jämförande studie för att undersöka behovet av reparationer av olika dermatomer som finns på marknaden. I samtliga fall så föreföll motorn vara den mest sårbara delen och skador beror i huvudsak på upprepad tvätt och/eller sterilisering. Baserat på dessa resultat, är Humecas åsikt att för optimal slitstyrka och minimalt underhåll, så ska motorn och batterienheten som en dermatom har, INTE steriliseras. Det är därför Humeca har en enhet där batteriet och motorn ingår, som ska tas bort innan sterilisering. För att förhindra oavsiktlig sterilisering av den enheten har en speciell rostfri steriliseringslåda utvecklats, som bara kan innehålla själva dermatomen när motor- och batterienheten tagits bort. Den icke sterila enheten sätts in i drivaxeln av dermatomen med hjälp av en sterilklämma för att undvika kontaminering. Enheten kan indelas i två separata enheter för att underlätta batteribyte vid behov.

Batterienheten sätts in i en laddare som ställs i ett laddningsställ. Batteriet är fulladdat på bara 1,5 h.

 

Funktioner:

  • D42 har ett litet huvud (bredd endast 64 mm) som tillåter stor precision speciellt vid fall av problematiska områden och barnkirurgi.
  • Sladdlös, batteridriven och i lättviktsmaterial, vilket ger optimal manövrering.
  • Ger en exakt tjocklek av hudtransplantatet från 0,1 till 1,2 mm i steg om 0,1 mm.
  • Hudtransplantatsbredd om 42 mm garanterar en optimal prestanda i kombination med MEEK-tekniken.
  • Även smalare bredder kan transplanteras, genom att placera en klämma på dermatomhuvudet så att bredden reduceras.
  • Batteri och motor för instrumentet är monterade i en löstagbar kassett, som inte är steriliserad, vilket garanterar optimal livslängd på motorn.
  • Tjockleken kan fixeras för att förhindra oavsiktlig ändring av transplantattjocklek.
  • Säkert och snabbt byte av dermatomblad.
  • Utformningen av steriliseringslådan förhindrar oavsiktlig sterilisering av motor- och batteridelen.

 

För mer information om produkterna och de senaste manualerna och instruktionerna besök gärna: www.humeca.nl