Humeca manuell dermatom – SOBER

I samarbete med den holländska kirurgen, Dr. Willem Nugteren, utvecklade Humeca® en ny manuell dermatom för hudtransplantation som ger en 30 mm (1 ¼ tum) bred hudtransplantation med en förutbestämd tjocklek på ca 0,25 mm (0,001 tum). Den nya produkten kallas “SOBER” dermatom, från en engelsk översättning av den fonetiska nederländska uppfinnarens efternamn Dr. Nugteren. Utifrån hans erfarenhet av kirurgi i tredje världen, blev det klart att en bärbar, ekonomisk och enkel, men ändå effektiv dermatom skulle vara ett mycket användbart verktyg för hudtransplantation.

Som framgår av bilden, härstammar formen på SOBER dermatom från en rakhyvel. Dermatomen hålls fast mot spänd hud, i en förutbestämd vinkel och ett transplantat av önskad längd är snabbt skuret. Inga sidorörelser behövs. Humeca® levererar blad till denna dermatom till en väldigt låg kostnad, utan att därför tumma på kvalitén.

Bilden visar donationsområdet från låret av ett barn i Tanzania. I detta fall är hudtransplantationen gjord med en prototypdermatom från vilken den nya SOBER-dermatomen härrör.

SOBER dermatom erbjuder kirurgen ett prisvärt alternativ till de mer genomarbetade batteridrivna dermatomerna när småtransplantat behövs. Tack vare sin robusta konstruktion, låga pris och omfattande tillgång på blad, är den även mycket lämplig för användning i tredje världen.

SOBER dermatom levereras som en uppsättning i en liten resväska som består av dermatomen med en integrerad nyckel, en extranyckel och en låda med 10 sterila blad (se bild ovan).

För mer information om produkterna och de senaste manualerna och instruktionerna på engelska besök gärna: www.humeca.nl